ISTEN HOZTA A HÓDMEZŐVÁSÁRHELYI PLÉBÁNIÁK HONLAPJÁN!

/Kalász

„Szedjétek össze a maradékot” (Jn 6,12)

„Szedjétek össze a maradékot, hogy kárba ne vesszen” - mondja Jézus tanítványainak a kenyérszaporítás után.

Mennyire időszerű ez a mondat ma is, amikor lépten-nyomon azt tapasztaljuk, milyen iszonyú mértékben pazarolnak az emberek nagyban és kicsiben egyaránt. Sokszor hivatkozom Teréz anyára, aki a legnagyobb népszerűség közepette is egyszerű és igénytelen tudott maradni. Tőle származik ez a néhány sor:

Biztosan oka van annak, hogy egyes emberek jólétben élnek. Gondolom, megdolgoztak érte. Csak a pazarlás tölt el haraggal. Amikor az emberek olyasmit dobnak el, amit mások még használni tudnak.

E gondolatok szellemében dolgozik kis közösségünk a KALÁSZ-klub már jó néhány év óta. A kilencvenes évek közepén kezdtünk találkozni hetenként. Jelenleg a Károlyi-házban jövünk össze minden kedden délután. A létszám változó, 7-14 asszony, ki mikor tud eljönni. Beszélgetünk, imádkozunk, értékes gondolatokat olvasunk, de főképpen kézimunkázunk. Többen fáslit kötnek a Lepramisszió kórházainak. Ezenkívül ki horgol, ki köt, ki gombolyít, vagy bont - de dolgozik. Miből? A semmiből. Munkánk nem igényel egy fillért sem. Maradék fonálból készítünk szebbnél szebb párnákat, takarókat. Ez a kis közösség már 136 takarót, néhány bébitakarót és rengeteg székre való párnát hozott össze jóformán a semmiből. (Pl. a Szent István templomba több mint 40 párnát adományoztunk a székekre.) Mintha megismétlődne a kenyérszaporítás csodája: mindig van bőven fonalunk; ha kezd fogyni, valaki ajándékoz egy szatyorra vagy zsákra valót. Az asszonyok előkészítik, megkötik vagy horgolják a négyzeteket, én kimosom és összevarrom, de kötök, horgolok is hozzá. Amit pénzért el tudunk adni, annak az árát a Lepramisszió vagy Böjte Csaba gyermekei számára küldjük el. A többit elajándékozzuk. Az a néhány tízezer forint adomány csak csepp a tengerben. Mégis gyönyörű, hogy szinte a semmiből, egy kis fonál maradékból és a munkába fektetett szeretetből jót tehetünk. Milyen jó lenne, ha a KALÁSZ (Keresztény Asszonyok és Lányok Szövetsége) szellemében a fiatalabb asszonyok-lányok is megéreznék ennek szépségét és fontosságát!

Kis pénzünkből a vásárhelyi hittanos gyerekek nyári napközis táborát is segítjük. (Ebből hozzuk össze a tízórait) Az egy hetes nyári KALÁSZ-tábor először 1997-ben indult, idén már a tizenötödiket tartottuk. (Torna, hittanóra, kézműves foglalkozás, ének, népi játékok, esetleg kirándulás. Idén 42 gyerek vett részt a tábor foglalkozásain.)

Horváth Istvánné (Éva néni)

Országos KALÁSZ honlap: http://www.ujkalasz.hu/

 

 

 

Módosítás dátuma: 2011. szeptember 19.


non nobIs DomIne, non nobIs seD glorIæ MaIorI tVæ


A honlap az (em) ecclesia segítségével készült.
© (em), 2007-2008.   -   emecclesia.hu