ISTEN HOZTA A HÓDMEZŐVÁSÁRHELYI PLÉBÁNIÁK HONLAPJÁN!

/Szent István Kórus

A Szent István-templomban az 1940-es és 50-es években már működött énekkar id. Janovits István kántor illetve Huszár Dezső káplán irányításával.
A 80-as években egyre gyakoribbá vált az ifjúsági csoportok zenés-szöveges közreműködése a liturgiában. A korábbi prózai előadások után 1988-ban szerveztünk először passiót szólóénekesek és kórus közreműködésével. Szathmáry Attila plébános biztatására nem sokkal ezután, az 1988. április 29-ei próbával alakult meg a templom új énekkara Horváth János kántor-énektanár vezetésével.

A 15-20 fős vegyeskar tagjai a vásárhelyi gyakorló katolikusok minden felnőtt korosztályát képviselik. Feltétel az éneklés szeretete, minimális kottaolvasási készség és rendszeres próbára járás. Minden héten másfél órát gyakorlunk, így évek alatt a csoport a plébánia egyik legösszeforrottabb közösségévé vált.

Repertoárunk meghaladja a 100 művet, gerincét gregorián énekek, motetták, Kodály darabjai, valamint az énekkar tagjának, Horváth Istvánné Hegyi Évának szerzeményei adják.
Nagyjából havonta, az egyházi ünnepekhez kapcsolódva lépünk föl templomunkban, de sokszor szerepeltünk már más – elsősorban egyházi jellegű – városi rendezvényeken is. Jó a kapcsolatunk a többi keresztény gyülekezettel. Vendégeskedtünk Bácskatopolyán, Kunszentmártonban, Csongrádon, Szentesen, Szegeden, Székkutason, Algyőn és Mártélyon.
A kórus tagjainak az is feladata, hogy népénekes miséken, szertartásokon biztos hangjukkal segítsék a hívek bekapcsolódását.

Folyamatosan várjuk sorainkba azokat a katolikus nőket és férfiakat, akik énekükkel szívesen emelnék a liturgia fényét.

 

 

 

Módosítás dátuma: 2011. szeptember 20.A honlap az (em) ecclesia segítségével készült.
© (em), 2007-2008.   -   emecclesia.hu